Nytt verktøy for å prioritere restaurerbar torvmyr i Haldenvassdraget
- carolineenge
- Feb 28
- 2 min read
Updated: Mar 27

Verktøyet kan brukes av kommuner i arbeidet med å identifisere områder for restaurering av torvmyr og er utviklet i et prosjekt med flere SABICAS-partnere.
Fredag 14. februar var flere i SABICAS-teamet samlet på Kjelle videregående skole for lanseringen av rapporten og verktøyet for å identifisere restaurerbar torvmyr i Haldenvassdraget. Haldenvassdraget er også et av to case-områder i SABICAS.
Helhetlig metode for prioritering av torvmarksrestaureringer
Verktøyet er utviklet i UPRISE-prosjektet som varte fra 2022-2025 og handlet om å utvikle en helhetlig metode for prioritering av torvmarksrestaureringer for flomrisikokontroll i Haldenvassdraget.
Noen av innleggene på lanseringen ble holdt av Ingvild Skumlien Furuseth (prosjektleder / NIVA), Robert Barneveld (NIBIO), Line Johanne Barkved (NIVA) og Lars Kristian Selbekk (Haldenvassdraget vannområde).
Målet med verktøyet er å finne områder å restaurere som både er kostnadseffektive, bidrar til ønskede effekter for flomhåndtering og naturmangfold, og har lite potensial for å komme i konflikt med andre interesser.
Prosjektet ble ledet av NIVA i samarbeid med NIBIO, Haldenvassdraget vannområde og Aurskog-Høland kommune (prosjekteier). Det er finansiert av Regionale forskningsfond Viken.
Last ned verktøyet og rapporten på prosjektnettsiden til UPRISE
Lansering og besøk på Kjelle-engene
Restaurering av natur er en viktig type naturbaserte løsninger, og myrområder har mange unike verdier og funksjoner både når det gjelder naturmangfold, vannkvalitet og klimatilpasning.
En liten befaring for de som ville se våtmarksområde på Kjelle-engene etter lanseringen.
Mange hadde tatt turen til lanseringsarrangementet, og etterpå fikk de som ønsket det også muligheten til å ta en kikk på den pågående restaureringen av Kjelle-engene våtmark.
Her er gravemaskinene i full gang med restaureringen av det flerfunksjonelle våtmarksområdet.
Les mer om restaureringen av våtmarksområdet: Første spadetak på Kjelle-engene
(tekst og foto: Caroline G. Enge)