Ny rapport: Fullskala restaurering av Gausadeltaet. Hva innebærer det?
- carolineenge
- Mar 28
- 2 min read

"Restaurering handler om å gi elva plass", sier forfatterne av rapporten som viser hvordan deler av elva Gausa kan restaureres.
Gausa i Gausdal og Lillehammer kommuner er et av de to case-vassdragene i SABICAS. De nedre delene av elva var tidligere et dynamisk deltaområde, men har blitt kraftig påvirket av menneskelig aktivitet.
Truet naturtype
På 1950-tallet ble elva kanalisert for tømmerfløting, og i senere tiår har store mengder grus blitt fjernet. Tidlig på 1990-tallet ble også det viktige sideløpet Vesle-Gausa stengt i forbindelse med veiutbygging.

Disse inngrepene har endret området og det er ikke lenger et elvedelta i Gausa. Elvesletter og deltaområder er blant naturtypene vi studerer i SABICAS-prosjektet. Slike områder har gode forhold for matproduksjon - som vi også finner mye av langs Gausa. Samtidig er slike viktige økosystemer blant de mest truede i verden.
I prosjektet har vi derfor sett nærmere på mulighetene for å restaurere Gausadeltaet.
Skisse og prinsipper for restaurering
Den nye rapporten som er utarbeidet av NINA og NGI med bidrag fra Statsforvalteren i Innlandet og støtte fra Miljødirektoratet.
Den presenterer en konseptskisse for restaurering av Gausadeltaet, inkludert målsettinger og prinsipper for en slik restaurering.
Les rapporten her: Fullskala restaurering av Gausadeltaet. Hva innebærer det?
I tillegg har forfatterne kartlagt inngrepshistorikken i Gausadeltaet og historiske bilder viser tydelig hvordan elveområdet er forandret. Endringene i arealbruk i dette området de siste 70 årene er også tema for en masteroppgave som ble levert av en praktikant i prosjektet i 2022.

– Handler om å gi elva plass
– I teorien er det enkelt å restaurere et deltaområde som Gausadeltaet, det handler om å gi elva plass. Men i praksis er det jo nettopp det som er svært krevende, siden mye av de elvenære områdene er brukt til andre samfunnsformål. I Gausas tilfelle er det særlig vegsystemet i de nedre delene som skaper hodebry og her må det nok tenkes stort for å få en tilfredsstillende løsning, sier rapportforfatter og seniorforsker i NINA, Jon Museth.
Les mer på NINAs nettsider: Å restaurere Gausadeltaet handler om å gi elva plass
I forbindelse med planene om ny E6 i Lågendeltaet naturreservat, ble vern og restaurering av Gausadeltaet vurdert som en måte å kompensere for veibyggingen. Dette har også blitt utredet av Nye Veier AS og er nå ute på høring.