top of page

Nyheter

Sikringsløsninger og muligheter langs Iddebekkene i Haldenvassdraget

Befaring ved Iddebekkene med SABICAS-prosjektet. Foto: Lars Kristian Selbekk.

Bekkesystemet helt sør i Haldenvassdraget vannområde er et av studie-områdene i SABICAS-prosjektet. Her deler vi litt om det pågående arbeidet.


Unikt bekkesystem med egen forvaltningsplan


Iddebekkene (Vevlenbekken / Furuvarpbekken / Kirkebekken / Risumbekken) er et unikt bekkesystem som renner ut i Iddefjorden helt sør i Haldenvassdraget vannområde.  


Det har siden 2004 har hatt en egen forvaltningsplan i samarbeid med grunneiere langs bekkesystemet for å ivareta områdets viktige naturlige kantsone og leveområde for gytende sjøørret og et rikt fugleliv. Planen er nå i ferd med å oppdateres, og en revidert plan er forventet klar innen våren 2025.


Iddebekkene er også et av områdene vi ser nærmere på i SABICAS – blant annet har vi hatt en befaring og deltatt i et møte om forvaltningen av området. Bekkesystemet ble foreslått som et interesseområde for SABICAS på grunn av utfordringer knyttet til erosjon, utglidninger og flom.



Erosjon langs bekkekanter

I SABICAS-prosjektet studerer vi naturbaserte løsninger, deriblant å ta vare på kantsoner langs vassdrag. Kantsoner er viktige for å motvirke blant annet erosjon og de gir gode leveforhold for mange ulike arter.


Området ved Iddebekkene har rike kantskoger, gode forhold for sjøørrett og i store deler av området er kantvegetasjonen godt ivaretatt.

Ved en lokalitet med en bratt skråning ned mot bekken har det gått skred i nyere tid - massene er vasket bort av bekken. Foto: NGI (fra befaringsrapport).

Samtidig finnes det områder med svært bratte bekkekanter hvor bekken graver seg dypere, og det er drevet aktiv jordarbeiding tett på kanten. Det er mye erosjon i løsmasser og enkelte steder er det kvikkeleire.


Her er det derfor relevant å studere hva som kan gjøres for å ta vare på bekkekantene og sikre bekkene mot ytterligere erosjon og hindre større utglidninger av masser.


Befaring med grunneiere og befaringsrapport

12.april 2024 var Ingar Steinholt og Anders Solheim i NGI/SABICAS på befaring i området. Befaringen gikk fra området fra Idd kirke og ned til Furuvarp gård.


Med på befaringen var også Miljørådgiver Mats Haneborg Finne fra Finne Natur AS, og flere representanter fra Halden kommune.

Befaring med grunneiere. Her fra en av lokalitetene hvor det er sprekkdannelser på skråningstoppen. Foto: NGI (fra befaringsrapport).

Det resulterte i en befaringsrapport som kartlegger området. Denne ble senere presentert i et møte 22. oktober i forbindelse med revideringen av forvaltningsplanen for Iddebekkene.


Møtet ble arrangert på Idd bygdehus med Mats Finne (Finne natur), Ingar Stensholt (NGI/SABICAS), Øyvind Akselsen (NLR), Inga Holt (NLR / SABICAS), Håvard Hornæs (Statsforvalteren) og 10-12 grunneiere. NLR presenterte også aktuelle tiltak i bekkekanter.


  • Les befaringsrapporten fra NGI:




Eksempler på erosjonssikring og utglidning langs bekkene. Foto: Lars Kristian Selbekk.


Engasjement for skjøtsel og pleie av vegetasjon langs bekkekanten

Det er allerede gjennomført noen mindre beplantingsprosjekter i området med planting av løvtrær på steder hvor det har vært utglidninger for å stabilisere massene eller hvor det ikke har vært kantvegetasjon tidligere.


Det har vært stort engasjement fra enkelte grunneiere for vegetasjonspleie og skjøtsel i deler av området til Iddebekkene.


Dette er utgangspunktet for en informasjonsvideo om kantvegetasjon og skjøtsel som ble laget for noen år siden om grunneieres perspektiver, hva som er lov og ikke, og effekter av en biologisk funksjonell bekkekant.


  • Se videoen:



55 views

Recent Posts

See All
bottom of page