top of page

Nyheter

Kartleggingssamling for frivillige i Bjørkelangen

Updated: Sep 18

Den 8.–11. august 2024 var artsentusiaster i Bjørkelangen for årets kartleggingssamling arrangert av Sabima. Samlingen bød på inspirerende dager med feltarbeid og faglig påfyll for artsjegere fra hele landet. Dette er tredje karlteggingssamling i samarbeid med SABICAS.  


Haldenvassdraget under lupen


Haldenvassdraget er et av SABICAS-prosjektets såkalte case-områder. For to år siden var det områdene rundt Ørje som ble saumfart på jakt etter arter, mens samlingen i år fant sted i Bjørkelangen og omegn. I fjor var kartleggingssamlingen lagt til Gausa, som er prosjektets andre case-område.


Godt vertskap på Kjelle


Kjelle videregående skole sto for gjestfritt og ivrig vertskap av årets samling, som fant sted helgen før elevene kom tilbake fra sommerferien. Deltakerne på samlingen bodde i skolens elevinternat og skolen hadde kalt inn et par av kokkene sine for anledningen.

Deltakerne bodde på Kjelle Videregående skole (foto: Line Barkved).

Både deltakere og arrangører satte pris på at samlingen kunne avholdes på Kjelle, med både trivelig internat, vakre omgivelser og hyggelige ansatte.


Feltarbeid

Deltakerne var delt inn i grupper etter interesse og kunnskap om ulike artsgrupper, som de hadde meldt inn på forhånd. Det var to karplantegrupper, én gruppe for terrestrisk zoologi og én for akvatisk, samt én soppgruppe.


Som tidligere år var det en god blanding av meget erfarne kartleggere og studenter og andre som så seg mer som nybegynnere. Det ga gode muligheter til utveksling av råd og deling av kunnskap og erfaringer mellom deltakerne, både innad og på tvers av de ulike gruppene.


Introduksjon og planlegging av helgas kartleggingsarbeid


Etter middag torsdag kveld, startet innledningen til samlingen med en kort introduksjon til SABICAS-prosjektet og koblingen til karleggingsamlingen ved Line Barkved (NIVA) og Åsa Renman (Sabima).


Kristoffer Bøhn fra Sabima ga deretter en innføring i den nye mobilversjonen av Artsobservasjoner og Haldenvassdragets vannområdekoordinator Lars Kristian Selbekk fortalte om vassdraget og arbeidet med en interkommunal plan for naturmangfold. Også Caroline Enge og Ingvild Skumlien Furuseth fra NIVA deltok.


Etter det fordelte deltakerne seg i grupper for å planlegge de to kommende dagene i felt.


Presentasjoner og planlegging på første kveld av samlingen (foto: Line Barkved).


Kartlegging ute i all slags vær


Leder for gruppen i akvatisk zoologi, Karoline Skryten, hadde fått tillatelse til å sette ut ruser i noen tjern for å undersøke forekomst av salamander. Noen av kartleggerne dro derfor for å sette ned disse i et lite skogstjern. Det viste seg at det var satt ut fisk i tjernet, og rusene var tomme da de ble tatt opp dagen etter. Også neste kveld ble det satt ut ruser i et tjern der det hadde vært historisk funn av salamander, men uten resultat.


Den første dagen i felt var nokså våt, og med både regn og vind. Det hindret ikke gruppene i å stå på hele dagen, men påvirket blant annet hvor mye som fløy av insekter. Lørdagen bød mest på sol og klart vær, og alle grupper fikk besøkt de utvalgte lokalitetene sine.


Mange spennende arter ble identifisert (Foto: Fredrik Calmeyer og Åsa Renman)


Artsbestemmelse og rapportering


Tiden før og etter middag ble brukt til iherdig artsbestemmelsesarbeid på laben begge feltdagene. Så langt har deltakerne rapportert over 600 arter fra samlingen, fordelt på alle relevante artsgrupper. Sopp utgjør nesten halvparten av disse funnene. Noen deltakere holder fortsatt på å legge inn flere funn i Artsobservasjoner.


Både fredag og lørdag kveld var det felles samling etter middag, der hver gruppe presenterte noen av funnene sine – det viktigste, noe sjeldent eller på andre måter interessant. Vi fikk høre om de rødslitede artene ildsandbie, fagerkjuke og lamellfiolkjuke, samt en rekke andre artige funn.


Noen av artene som ble kartlagt. Venstre: Ildsandbie Andrena marginata. Høyre: Blodhøstlibelle

Sympetrum sanguineum. Foto: Fredrik Calmeyer.



Artsbestemmelse på laben (foto: Åsa Renman).

Avrunding med faglige innlegg og befaring på Kjelle-engene


Etter frokost og utsjekk fra internatet på søndagen, var det tid for å avrunde samlingen. Først fikk vi en presentasjon fra Catharina Broch, biolog ved Haldenvassdragets Kanalmuseum, om arbeidet med kunnskapsgrunnlaget for den interkommunale planen om naturmangfold. Deretter fortalte Ole-Christian Østreng, naturforvalter i Aurskog-Høland kommune, om prosjektet «Kjelle-engene våtmark».




Til slutt tok Ole-Christian oss med på befaring av Kjelle-engene, hvor deltakerne fikk se konkrete eksempler på et område som skal gjennom en våtmarks-etablering i tiden framover. Line Barkved (NIVA) og Lars Selbekk (Haldenvassdraget) deltok også på søndagens samling og befaring.


Det ble stilt mange gode spørsmål og det var stor interesse for Kjelle-engene prosjektet. Flere ga uttrykk for at de ønsket å komme tilbake for å se på resultatet etter at arbeidet med vårmarksetableringen er ferdig.


Som et resultat av samlingen fikk også prosjektgruppen for Kjelle-engene våtmark kontakt med Ung Entomolog, som fikk i oppdrag å forsøke å kartlegge flere insekter i området i september før restaureringsarbeidet begynner.


Faglige innlegg og befaring på Kjelle-Engene våtmark som avrunding på siste dag av kartleggingssamlingen (foto: Line Barkved).


Den tredje kartleggssamlingen i samarbeid med SABICAS kan sies å være vellykket. Vi takker alle deltakerne for innsatsen og engasjementet. Gjennom slike samlinger styrkes både kunnskapsgrunnlaget og fellesskapet. Det er forespeilet at neste kartleggingssamling i samarbeid med SABICAS blir i innlandet neste år.


Tekst: Åsa Renman (Sabima).

54 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page